De man achter JBCF

Billy Barnaart is de initiatiefnemer en adviseur van verschillende projecten in Phnom Penh en omgeving.

Billy Barnaart woont en werk al meer dan 20 jaar in het buitenland. Eind jaren ’80 zijn Billy, zijn vrouw Jeannine, en hun zoon Jesse verhuisd van Nederland naar Bangladesh. Hier heeft Billy gewerkt als fysiotherapeut en adviseur voor verschillende gezonheidsprojecten. In Bangladesh heeft het gezin ook hun dochter, Lara, geadopteerd. In 1994 is het gezin verhuisd naar Phnom Penh, Cambodja.

Billy: “Toen ik de eerste keer boven Phnom Penh vloog, wist ik dat hier zou sterven...”

In Phnom Penh werkte Billy voor een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie. Nadat deze organisatie zich terugtrok uit Cambodja, is Billy werkzaam gebleven in Phnom Penh; betrokken bij een weeshuis; de HIV/Aids problematiek; de verhuizing van grote groepen mensen uit de sloppen aan de oever van de Mekong; kortom daar waar zijn hand werk vond om te doen.

In Cambodja maakte Billy en zijn gezin de grote veranderingen mee na de val van het Rode Khmer regime. Hij maakte deel uit van de heropbouw van dit getraumatiseerde land. Billy kent als geen ander het ontwikkelingswerk, de NGO’s (Niet Overheids Organisaties) en alles wat er op dit gebied te koop is. Billy heeft zich niet alleen ontwikkelt als een gerespecteerd partner en adviseur van de Cambodjaanse overheid maar ook van verschillende NGO’s en foundations.

Een groot verlies trof het gezin in 2002, toen Billy’s vrouw, Jeannine, plotseling overleed aan een hersenbloeding. Jeannine was de kostwinner van het gezin en liet hierdoor niet alleen een grote emotionele leegte achter. Toch heeft het gezin samen besloten om in Cambodja te blijven, ‘er is nog zoveel te doen...’

Wat doet Billy nu?

Billy is op dit moment Executive Director van JBCF en internationaal adviseur voor HPHAO. Ook is hij erg actief binnen de gemeenschap. Billy is coach en trainer van een voetbalteam in Phnom Penh.

Daarnaast is hij contactpersoon voor het Nederlandse ambassade in Bangkok. Hij houdt de Nederlandse ambassade in Bangkok op de hoogte over de huidige zaken in Cambodja en is hij afgevaardige voor alle situaties waarin Nederlandsers betrokken zijn. Voor de Nederlandse Reclassering bezoekt Billy ook nog eens de Nederlandse gevangenen in Cambodja.

Top